Testosteron en gewicht verliezen

author: A&A Photography, flickr

Kan het stimuleren van je testosteron echt helpen?

Als dat vet rond je buik op en neer blubbert tijdens je dagelijkse taken, wordt het tijd om jezelf de vraag te stellen: hoe kan ik controle krijgen over mijn gewicht?

En als zoiets simpels als traplopen je laat hijgen en puffen, moet je misschien eens je testosterongehalte laten onderzoeken.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat testosteron en gewichtsverlies met elkaar in verband staan.

Aromatase is een enzym in het vetweefsel dat testosteron verandert in oestrogeen. Vandaar dat, hoe meer je gewicht toeneemt, hoe zwaarder je wordt en hoe lager je testosterongehalte wordt.

Als je een van de vele mannen bent die lijdt aan gewicht gerelateerde problemen, is het begrijpen van het effect van testosteron op het vetverbrandingsproces cruciaal om weer gezond te worden.

author: A&A Photography, flickr

author: A&A Photography, flickr

Ga op een andere manier om met vet

Het testosterongehalte daalt naarmate we ouder worden wat te wijten is aan een toenemende gevoeligheid voor ziekte. Onderzoekers hebben aangetoond dat na het passeren van 35-40 jaar je testosteronproductie met 1-3% per jaar zal dalen. Een lage testosteronspiegel en tekorten in het algemeen leiden tot meer buikvet. Een hogere testosteronspiegel en suppletie heeft aangetoond dat dit de vetvrije massa verhoogt en de vetmassa en de BMI bij mannen met een verminderde gonaden activiteit verlaagt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je testosteron te optimaliseren en om gewichtsverlies te bevorderen.

Zink

Een klinische studie heeft de relatie tussen testosteron serum niveaus en de inname van zink aangetoond. Proefpersonen werden 20 weken lang op een zink verlagend dieet gezet. De onderzoekers ontdekten dat deze zink beperking een “significante daling van het testosteron serum” tot gevolg had. Zink suppletie bij marginaal deficiëntie ziekte bij mannen resulteerde in een testosteron toename.

11mg zink per dag

Om aan de aanbevolen hoeveelheden te voldoen moeten mannen rond de 8-11mg zink per dag innemen. Hier een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die veel zink bevatten:

• Oesters
• Rundvlees
• Karbonades

Het krijgen van voldoende zink door middel van je voeding ondersteunt een gezond testosteronspiegel en heeft indirect invloed op het gewichtsverlies.

Gewichtheffen

Het heffen van gewichten en andere anaërobe trainingen verbranden calorieën en stimuleren de aanmaak van testosteron.

Een klinische studie analyseerde over meerdere jaren de effecten van anaërobe training op de testosteron productie bij gewichtheffers. De onderzoekers merkten dat krachttrainingen de concentraties testosteron serum en het luteïniserend hormoon verhoogden (een hormoon dat de testes stimuleert om meer testosteron te produceren).

Bij een soortgelijke studie is gekeken naar de effecten van gewichtheffen op de testosteron productie bij zowel oudere als jongere mannen. De onderzoekers merkten dat de oefeningen bij alle proefpersonen bijdroeg aan het vrijkomen van testosteron; de reactie bij de jongere mannen was echter groter dan bij de oudere individuen.

Ondanks de verschillen in de productie van testosteron bij jongere en oudere mannen, ligt het belang van dit onderzoek in het feit dat testosteron vrijkomt als gevolg van anaërobe training, ongeacht de leeftijd.

Hier zijn een aantal fundamentele krachttrainingsoefeningen voor degenen die niet weten waar ze moeten beginnen:

• Chest press
• Hammer curls
• Upright rows
• Dips

Ga los in de sportschool met oefeningen die de testosteron verhogen en bijdragen tot gewichtsverlies en spieropbouw.

Gebruik supplementen – het is klinisch bewezen het het gebruik van testosteron-supplementen het testosteron stimuleert en het gebruik van deze ingrediënten is een geweldige manier om gewicht te verliezen en ondersteunt een gezond testosterongehalte.

Horny Goat Weed – dit ingrediënt wordt bestudeerd omdat het icariin bevat. Het is aangetoond dat icariin de eigenschappen van testosteron kan nabootsen. Een proef op dieren met icariin toonde aan “de verbeterde toestand van de voortplantingsorganen en de verhoogde circulerende niveaus van testosteron.”

Tribulus Terrestris – tribulus terrestris wordt vaak opgenomen in een testosteron verhogend supplement omdat hiervan werd aangetoond dat het in de eerste tien dagen van het experiment het de testosteron aanzienlijk kon verhogen.

Eurycoma Longifolia – ook wel bekend als tongkat ali is bekend om zijn testosteron-verhogende capaciteiten bij mannen met een late manifestatie van hypogonadisme. Eurycoma longifolia suppletie resulteerde in een verbeterde AMS (Ageing Male Symptoms) score en testosteron serum concentratie.

Daarnaast bevatten de meeste testosteron stimulerende supplementen vaak zink als basis. Deze supplementen bevatten vaak extra ingrediënten om het libido te herstellen en de seksuele drang te verhogen.

Er bestaat géén magische pil, maar een goede aanvulling met een gezonde fysieke activiteit is een geweldige combinatie om je testosteron te ondersteunen en het gewichtsverlies te stimuleren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *