Testosteron: Gevaarlijke bijwerkingen

author: Michael Dawes, flickr

Samen met enkele van de ontsierende bijwerkingen van testosteron zijn de synthetische producten ook risico’s voor potentieel gevaarlijke gevolgen. De meeste van deze effecten zijn niet altijd te vermijden en lijken relatief zeldzaam, maar je moet er wel rekening mee houden.

Leverschade

De testosteron producten en dan met name die je oraal inneemt, kunnen ernstige leverproblemen opleveren.

Vergrote prostaat

Terwijl de oorzaak nog relatief onbekend is, beweren sommige onderzoekers dat oestrogeen en DHT factoren kunnen zijn voor een prostaat vergroting. DHT en oestrogeen kunnen verhoogd worden door een hogere testosteronspiegel.

Hoger aantal rode bloedcellen

Volgens de Mayo Clinic kan testosteron ertoe leiden dat je lichaam teveel rode bloedcellen (polycythemia) aanmaakt, die een risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen.

author: Michael Dawes, flickr

author: Michael Dawes, flickr

Hoe kun je de bijwerkingen van testosteron vermijden

Omdat de meeste voorkomende bijwerkingen worden geassocieerd met synthetische testosteron producten zijn hier er een paar tips die je kunt volgen om deze te vermijden.

1. Kies voor natuurlijk: zoek voor natuurlijke testosteron boosters die ingrediënten zoals magnesium en zink bevatten. Extracten uit planten zoals fenegriek, eurycoma longifolia en tribulus terrestris kunnen ook nuttig zijn. Als Moeder Natuur het niet heeft gemaakt om het in je lichaam te hebben, blijf er dan van af!

2. Volg de instructies: sommig testosteron boosters vereisen een cyclusperiode waarin je voor een aantal weken de supplementen gebruikt, gevolgd door een “rust periode.” Er is een reden waarom de fabrikanten dit suggereren, dus volg deze aanbevelingen op.

3. Doe zelf wat onderzoek: veel bedrijven beweren dat ze veilige en effectieve ingrediënten gebruiken, maar de testen hoeven niet altijd betrouwbaar te zijn. Bij het onderzoeken van een ingrediënt, stel jezelf dan een paar vragen:

  • “Was het onderzoek in vitro, bij ratten of bij de mens?”
  • “Wat was de dosering die werd gebruikt en bevat het product de effectieve hoeveelheid?”
  • “Wat was de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *